Sifrutaulusta kaikki alkoi

Tai ihmisen tarpeesta osallistua johonkin merkitykselliseen elämässään ja liittää siihen kädenjälkensä. Artikkeli Halsuan kirkon kunnostamisesta paikallisessa Perhonjokilaakso-lehdessä kertoo ensihetken tunnelmia löytyneestä epämääräisestä kirjoituksesta virsitaulun jalassa:

"Myös virsitaulun maalipinnan alta paljastui tekstiä. Se oli yllättäen ruotsinkielistä, mutta sisältö on vielä hämärän peitossa. Löytö voi viitata siihen, että se on varhaisemmalta ajalta kuin itse kirkko, jo 1700-luvulta. Toinen tulkinta on se, että se on hankittu Halsualle jostain kauempaa." Toisessa maakuntalehti Keskipohjanmaan artikkelissa tekstin arveltiin olevan latinaa.

"
Weisakat Herr alle usi Weisu
___________
Tälle udelle Herran h uonelle La hjotti
------
Tämän sifru-tau lun on m alannu anters El jasson Bolso
___________
1828
"

Ei teksti ollut ruotsia, vaikka se vähän hankalasti olikin kirjoiteltu, ei myöskään latinaa. Taulua ei liioin ollut hankittu kovinkaan kaukaa.

Myöhemmät tutkimukset kertoivat maalaajan ja lahjoittajan tulleen nykyisen pitäjänrajan takaa, silloin toki saman Vetelin emäseurakunnan alueelta, Polsosta.

Lopulta osoittautui, että teksti ei ollut sen kummempaa kuin vähän vanhahtavaa suomea. Osa siitä on myös kadonnut, kun virsitaulua on sahattu lyhyemmäksi siinä vaiheessa kun se on sovitettu lukkarinpenkin eli sankstoolin päähän kiinteäksi. Vuosiluku ja tekijän nimi on kaikeksi onneksi säilynyt.

Varmuudella kaikki alkoi kuitenkin jo paljon ennen numerotaulua; Eihän ketään kelpuuteta ensi töikseen maalaamaan kirkon esineistöä, vaikka olisi lautamieskin. Se muu mitä tämä Antti Eliaanpoika ehti elämänsä aikana maalata, ei ole todistettavasti säilynyt meille saakka. Yhden Polson Antintuvan nurkkakaapeista kerrotaan olleen erikoisesti maalattu ja teksteillä koristeltu, samoin eräs saman mäen toisen talon kaappi. Nämä kaapit ovat kuitenkin jo aikoja sitten joutuneet kiertäville antiikinvälittäjille ja ties minne*.

Antti Eliaanpoika syntyi 1700-luvun viimeisenä vuonna. Parhaimman uransa hän kuitenkin loi 1800-luvun alkukymmeninä. Halsuan sifrutaulun hän maalasi signeerauksen perusteella 1828. Sen jälkeen viisi polvea Antti Eliaanpojasta on maalannut maailmaansa. Toiset enemmän, toiset vähemmän.

* Eräs Antintuvassa lapsuutensa viettänyt ruotsinsukulainen kertoi löytäneensä lapsuutensa kotitalon kaapin eräästä ruotsalaisesta museosta. Hän oli tunnistanut sen väärin kirjoitetusta raamatunlauseesta, jota vuosikymmeniä sitten juuri lukemaan oppineena oli kaapin ovesta tavaillut. Kiinnostavan kertomuksen paikkansapitävyyttä ei kuitenkaan ole pystytty varmistaa.